Σοβιετική εναλλακτική τέχνη 1956-1988 από τις συλλογές Κωστάκη
Soviet Alternative Art 1956-1988 from the Costakis Collections
Κυκλοφορεί
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 24.88 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 27 εκ., 1,026 γρ., 235 σελ.
Περιγραφή

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει και να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς φήμης συλλογής του Γιώργου Κωστάκη με έργα ρωσικής πρωτοπορίας. ο Γιώργος Κωστάκης δεν ήταν απλώς ένας ιδιοφυής συλλέκτης ήταν , αναμφισβήτητα, μια χαρισματική προσωπικότητα με σπάνιο καλλιτεχνικό ένστικτο και με μοναδική ικανότητα να συλλέγει έργα ύψιστης ποιότητας και απαράμιλλης ομορφιάς.
Το έργο τέχνης ήταν για τον Κωστάκη η ηθική και πνευματική προέκταση του εαυτού του, πράγμα που περίτρανα απέδειξε με την καταπληκτική συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας που απέκτησε ταυτίζοντας διεθνώς το όνομά του με τα έργα αυτής της κατηγορίας. Σε όλη του τη ζωή αποδείκνυε ότι αγαπούσε και υπερασπιζόταν την τέχνη και το ύψιστο δικαίωμα ελευθερίας του δημιουργού. Υπήρξε καλός φίλος και συμπαραστάτης για όλους τους σύγχρονούς του καλλιτέχνες που, για να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό του Ιλιά Καμπακόφ, "Δεν μπορούσαν να σπάσουν το φράγμα της ιδεολογικής ή αισθητικής λογοκρισίας".
Ο Γιώργος Κωστάκης απέκτησε μια ολοκληρωμένη συλλογή έργων ρωσικής εναλλακτικής τέχνης της περιόδου από το I956 ως το Ι977, συλλογή την οποία συμπλήρωσε στη δεκαετία του Ι980 η κόρη του
Αλίκη, μια συλλογή που προσωπικά θα την ονόμαζα "ρωσική μετα- πρωτοπορία". Ο Ανατόλι Ζβέρεφ, ο Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ, ο Ντιμίτρι Κρασνοπέβτσεφ, ο Βλαντίμιρ Γιανκιλέφσκι, ο Ιλια Καμπακόφ, ο Iβάν Τσούικοφ, ο Φραντσίσκο Ινφάντε, ο `Ιγκορ Μακαρέβιτς, n Ιρίνα Νάχοβα κ.ά., καλλιτέχνες διεθνώς γνωστοί σήμερα, εκπροσωπούνται στη συλλογή με έργα που δείχνουν όλο το πέρασμα της εναλλακτικής τέχνης στη Σοβιετική `Ενωση, από τον νέο εξπρεσιονισμό στον μινιμαλισμό και από την κινητική τέχνη στην εννοιολογική τέχνη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για το ΚΜΣΤ που πρωτοπαρουσιάζει διεθνώς τα έργα αυτά και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Αλίκη Κωστάκη για την εμπιστοσύνη της και την ανεκτίμητη Βοήθεια που μας παρέχει.
Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου, Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:57