Σαρακατσάνοι
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-8305-49-6
Έθνος, Αθήνα, 11/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Σκληρόδετο
18 x 20 εκ., 363 γρ., 144 σελ.
Περιγραφή

Είναι αλήθεια ότι για να μπορέσουμε να φτάσουμε ως την έκδοση αυτής της σειράς των βιβλίων μαθητεύσαμε για πολλά χρόνια στην... Ελλάδα! Ίσως το μεγαλύτερο "πανεπιστήμιο" απ` όσα έχουμε πάει να βρίσκεται στο πεδίο, στον δρόμο, στη διαδρομή, στο ταξίδι σε τούτη δω τη χώρα. Οι περισσότεροι από τους συντελεστές της έκδοσης "Ρίζες Ελλήνων", δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, είναι τα τελευταία χρόνια με μια βαλίτσα στο χέρι. Μια βαλίτσα που δεν αδειάζει σχεδόν ποτέ, δεν έχει περιττά πράγματα μέσα, δεν έχει χώρο για πολλά παραπάνω.
Ταξιδεύοντας μάθαμε για τους Σαρακατσάνους, εκτιμήσαμε τόπους, τον πολιτισμό τους, είδαμε τις στάνες τους -όχι μόνο σε αναπαράσταση- και καταλήξαμε να εκτιμούμε την ομορφότερη "αρχή" της νομαδικής ζωής: Την αρχή της φορητότητας.
Πάρε μαζί σου ό,τι μπορείς να κουβαλήσεις. Μην σωρεύσεις πλούτο. Μην αφήνεις να σε σκλαβώνουν τα υλικά αγαθά. Νιώσε το αγαθό της ελευθερίας...
Κοιτάξτε μια φωτογραφία Σαρακατσάνων από οποιοδήποτε σύγχρονο αντάμωμα. Θα τους δείτε "απλωμένους" στην πλαγιά να κάθονται και να κοιτάνε εκείνους που χορεύουν. Δεν κάνουν πικ-νικ, δεν κουβαλάνε μαζί τους τίποτε πέρα από τα απαραίτητα, κοιτούν και στοχάζονται. Έρχονται σε επαφή με τη "ρίζα" τους, στη συνέχεια ενώνουν τα χέρια και χορεύουν κι αυτοί. Ένα βιβλίο για αυτούς τους μοναδικούς Έλληνες είναι απαραίτητο σε κάθε βιβλιοθήκη.

Γιάννης Ντρενογιάννης
Νοέμβριος 2009


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2019-12-18 10:52:18