Ρωμαλέα και λυρική
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-320-075-8
Ερμής, Αθήνα, 1998
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 80 σελ.
Περιγραφή

[...] Υπάρχει στωική ευγένεια χωρίς ίχνος απορριπτικής στάσης ή φόβου, μια εκλεπτυσμένη προσαρμογή απέναντι στο μοιραίο, όρο δοσμένο από την αρχή. Το κάλεσμα του χρόνου αποτελεί συνέχεια των άπειρων συνδυασμών της ζωής.
Η Σοφία Μαυροειδή Παπαδάκη έθεσε ολόκληρο τον εαυτό της σε πολλές δοκιμασίες. Ρωμαλέα και λυρική, στάθηκε σε διαφορετικά ανοίγματα. Το καθένα με τον δικό του ορίζοντα στοιχειοθέτησε και μια στάση ζωής.
Δεν αποζητούσε τη γνώση μιας και μόνο αλήθειας. Αν και φανατική, ήταν ατίθαση και ανυπάκουη για να υπηρετήσει ένα μόνο σύστημα. Μοναδικός της στόχος ήταν να της αποκαλυφθεί ο άνθρωπος σε όλες, ακόμα και στις πιο δύσκολες, τις πιο δραματικές, πτυχές του. (Από την Εισαγωγή της ανθολόγου Αθηνάς Παπαδάκη)

Η σειρά `Ανθολόγος Ερμής` έχει τριπλό στόχο: Να κάμει προσιτούς, πρώτα απ` όλα στο ευρύ κοινό, τους ποιητές μας όσων τα έργα εκδόθηκαν παλαιότερα, αλλά σήμερα είτε μένουν ανέγγιχτα μέσα στη λήθη των αρχείων και των βιβλιοθηκών γιατί έχουν επανεκδοθεί μεν, αλλά ως βαρύτιμα `Άπαντα` είναι απλησίαστα, είτε έχουν γνωρίσει ανατυπώσεις - που αποκαλούνται `επανεκδόσεις` ή `νέες εκδόσεις`,- οι οποίες δεν παρέχουν τα εχέγγυα μήτε για την πιστότητα, μήτε για την καλή επιλογή των ποιητικών κειμένων που περιλαμβάνουν.
Ο δεύτερος στόχος είναι να ανθολογηθούν νεοέλληνες ποιητές, παλαιότεροι και σύγχρονοι, που το έργο τους βρίσκεται βέβαια στην αγορά και έχει εκδοθεί με την φροντίδα που του πρέπει, - ωστόσο ήρθε η ώρα να ξανακοιταχτεί με καινούρια μάτια: Καρυωτάκης, λόγου χάρη, ναι, Εμπειρίκος, πάλι ναι, αλλά ποιος Καρυωτάκης συγκινεί σήμερα; και με ποια κριτήρια θα περισυνέλεγε ο ανθολογητής τα καλύτερα, για το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό, ποιήματα του Εμπειρίκου; Κι αλλιώς: σε ποιάν όψη της Ερωφίλης θα εστίαζε την προσοχή του ο αισθαντικός αναγνώστης της ποίησης, έτσι ώστε να προσπεράσει το ιστορικίστικο κοίταγμα και να έλθει σε άμεση επαφή με την λυρική ουσία της;
Τρίτος στόχος - ο πιο ζητούμενος! - είναι να φανερωθούν οι ποιητές που το έργο τους έμεινε παραγνωρισμένο έως άδικα υποτιμημένο μέχρι τις μέρες μας...


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑΣ
ΩΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
Γιατί;
Καλοσώρισμα
Κι Ήρθες Εσύ
Στο Φάληρο
Αλήτες
Οπτασία
Απολογισμός
Η Δασκάλα
Ιδιαίτερο Μάθημα
Λιμάνι
'Αθηνά Σύννους'
Πρωτοβρόχια
Ειδωλολατρία
Ποιητής
ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ
Παράπονο Μάνας
Νανούρισμα στην Κατοχή
Εμπρός ΕΛΑΣ
Ζωτικός Χώρος
Σαν Θρύλος
ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ
Νύχτα Κατοχής
Νύχτα στο Αιγαίο
Διάλειμμα
Θριαμβικό ένα Σούρουπο
Γιόκα μου
Δεύτερη Ζωή
Δουλίτσα
Χριστούγεννα
Μαγδαληνή
Δύση στη Φτέρη
ΑΡΑΤΕ ΠΥΛΑΣ
Μεγάλη Παρασκευή
Εωθινό
Άρατε Πύλας
Ψυχοσάββατο
Εγκαρτέρηση
Λιποψυχία
Καλημέρα Ιππότη!
Δειλινό
Τόσο Μονάχα
Γενέθλια Ι
Στερνή Σταγόνα
Καβαφικό: 'Εν τη Ζωή'

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-02-16 10:47:34