Ποιήματα
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-336-340-8
Γαβριηλίδης, Αθήνα, 3/2008
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 20 εκ., 95 γρ., 67 σελ.
Περιγραφή

Τριάντα πέντε χρόνια από την δημοσίευση της περίφημης πραγματείας του, με τον τίτλο: Effectiveness and efficency: random reflections on health services, ο Archibald Cochrane εξακολουθεί να γοητεύει, να εμπνέει και να διεγείρει.
Το επιστημονικό έργο του επέδρασε καταλυτικά στην έρευνα των υπηρεσιών υγείας και την άσκηση της κλινικής πρακτικής και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της τεκμηριωμένης ιατρικής φροντίδας, η οποία αποτελεί το κυρίαρχο υπόδειγμα της επιστημονικής κλινικής ιατρικής και της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στην εποχή μας.
Ο Cochrane ανήκει στη σπουδαία γενιά του ύστερου μεσοπολέμου και της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διδάχθηκε και χαλυβδώθηκε μέσα στον όλεθρο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Υπήρξε ανεξάρτητος αμφισβητίας, αριστερός διανοούμενος αγωνιστής αντιφασίστας στον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία (1936-37), στη μάχη της Κρήτης (1941), αιχμάλωτος και κρατούμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας (1941-45), μια προσωπικότητα με έντονα ηθικά χαρακτηριστικά.
Στις δύσκολες στιγμές του, ο Archibald Cochrane έβρισκε καταφύγιο στη συζήτηση με φίλους για τα μεγάλα πολιτικά, κοινωνικά και επιστημονικά προβλήματα της ανθρωπότητας και στην ποίηση με την οποία είχε ιδιαίτερη σχέση ως μελετητής αλλά και ως ποιητής ο οποίος με τα λιγοστά ποιήματά του έδωσε σημαντικό δείγμα γραφής της ευαισθησίας του.
Η έκδοση αυτού του τόμου -είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του- βασίζεται στον προβληματισμό και τη συζήτηση πολλών συναδέλφων και συνεργατών για το έργο του Cochrane, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και στο Forum για την Υγεία και τις Πολιτικές Υγείας και αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή μιας πρώτης -εκτός εμπορίου- έκδοσης που έγινε το 1998, με την συνδρομή και την επικουρία πολλών φίλων και συναδέλφων στους οποίους εκφράζω θερμές ευχαριστίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόλογος
Ο Archibald Cochrane και η εποχή του
ARCHIBALD COCHRANE
Comparison
Σύγκριση
Similarity
Ομοιότης
Superfluous Doctors
Οι γιατροί είναι περιττοί
Duet for two voices
Ντουέτο για δύο φωνές
Ambivalence
Αμφιθυμία
The sins of the fathers
Οι αμαρτίες των πατέρων
Wittenberg
Wittenberg
Rebirth
Ξαναγέννημα
Freedom
Ελευθερία
Η νεκρολογία

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-12-28 14:10:24