Πίσω από τα γεγονότα
Βιωματικές αναμνήσεις της Αναστασίας Αζίνα - Πενταρά από την προεπαναστατική περίοδο του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9607-17-9
Οσελότος, Αθήνα, 1/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 94 σελ.
Περιγραφή

Η μητέρα μου Αναστασία Αζίνα - Πεντάρα, 85 χρόνων σήμερα, είναι κόρη του Νικόλα και της Παναγιωτούς Αζίνα. Ο πατέρας της Νικόλας Αζίνας ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της προεπαναστατικής περιόδου του αγώνα της ΕΟΚΑ. Θείος του Ανδρέα Αζίνα, ενός από τους πρωτεργάτες του αγώνα της ΕΟΚΑ, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο κατά την προετοιμασία του Αγώνα το 1954 και αρχές του 1955.
Το σπίτι του Νικόλα Αζίνα, στη Χλώρακα, υπήρξε το πρώτο κρησφύγετο του Διγενή και το πρώτο `οπλοστάσιο` της ΕΟΚΑ. Στο σπίτι του οδηγήθηκε και παρέμεινε για ένα διάστημα ο Διγενής μετά τη μυστική άφιξή του στις ακτές της Χλώρακας τον Νοέμβριο του 1954 και στο σπίτι του μεταφέρθηκαν τα πρώτα όπλα του Αγώνα, που έφτασαν κρυφά από την Ελλάδα.
Η Αναστασία Αζίνα - Πεντάρα, δίπλα στον πατέρα της Νικόλα Αζίνα, έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα της περιόδου εκείνης και βίωσε καταστάσεις πρωτόγνωρες, που σφράγισαν την μετέπειτα ζωή της. Στην ηλικία των 85 χρόνων θυμάται με θαυμαστήν ευκρίνεια πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις και εκθέτει με σαφήνεια και ακρίβεια προσωπικά της βιώματα και μνήμες από την εποχή εκείνη.
Χρόνια τώρα κουβεντιάζοντας μαζί της διεπίστωσα ότι δεν αρκείται στην περιγραφή ή έκθεση των γεγονότων εκείνων, τα οποία ούτως ή άλλως είναι γνωστά, αλλά `ρίχνει τη ματιά της` και πίσω από τα γεγονότα και αναφέρεται σε πράγματα και καταστάσεις που δεν είναι και τόσο γνωστά ή είναι παντελώς άγνωστα. Με λόγον απλό και ύφος ανεπιτήδευτο σκιαγραφεί και φωτίζει χαρακτήρες προσώπων της ταραγμένης εκείνης εποχής, εξηγώντας έτσι ενέργειες και συμπεριφορές. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η 'ΒΡΕΞΗ'
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η 'ΑΛΥΚΗ'
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ
ΤΑ 'ΡΟΔΑΦΙΝΙΑ'
Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΣΤΟ 'ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ'

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00