Οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία
Κείμενα πολιτικής βιβλίου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-01-1052-4
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.97 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 284 γρ., 207 σελ.
Περιγραφή

Θα ήθελα να περιγράψω αδρομερώς το πώς βλέπω, οραματίζομαι, σκέφτομαι τη λειτουργία των βιβλιοθηκών στα σχολεία μας. Ο όρος «σχολική» είναι περιοριστικός, αφού η βιβλιοθήκη αυτή θα είναι διάπλατα ανοιχτή στην τοπική κοινωνία. Θα είναι χώρος που θα πληροφορεί, θα ψυχαγωγεί, θα κοινωνικοποιεί, θα ενημερώνει όχι μόνο το μαθητή αλλά και τον κάτοικο της ευρύτερης περιοχής. Στο χώρο της θα υπάρχουν ασφαλώς οι νέες τεχνολογίες πληροφόρησης, ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να έχει μαζί με τη δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου και εύκολη πρόσβαση στα καταχωρισμένα βιβλία και επιπλέον σε όλη τη βιβλιοπαραγωγή. Η βιβλιοθήκη θα είναι όμως και ένας χώρος πολιτισμού, αφού θα προβάλλονται ταινίες, θα γίνονται διαλέξεις από συγγραφείς και παρουσιάσεις εργασιών από μαθητές ή ομάδες μαθητών, συζητήσεις και ούτω καθεξής. Σε συνεργασία με τα τοπικά βιβλιοπωλεία και με το δήμο ή την κοινότητα θα μπορούν να οργανώνονται από τα παιδιά και μεγαλύτερες εκδηλώσεις, ή ακόμη να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ασχολούνται με θέματα που αφορούν την περιοχή τους. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι σε τέτοια σχολεία μεγαλώνουν αξιοπρεπείς πολίτες. Αλλά είναι καιρός πια να αποδείξει και η πολιτεία ότι με τέτοιους πολίτες θέλει να συνδιαλέγεται.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Πρόλογος -- Εισαγωγή -- Οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία -- Γραφή, ανάγνωση και πολιτική για το βιβλίο -- Επιπόλαιη 'προοδευτική' φιλεπειδειξία -- 'Πληθώρα τίτλων, η ισοπέδωση της λογοτεχνίας'. Το πολλαπλό βιβλίο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση -- Από το 'μοναδικό σύγγραμμα' στην παγκόσμια φοιτητική βιβλιοθήκη -- Η σχολική βιβλιοθήκη στον 21ο αιώνα: μέσον και τρόπος για τη γνώση -- Έκκληση για τις σχολικές βιβλιοθήκες -- Αναζητώντας τις σχολικές βιβλιοθήκες -- Σκέψεις για τις σχολικές βιβλιοθήκες -- Προεκλογικοί λαϊκισμοί με θύμα την Παιδεία -- Πολιτική βιβλίου -- Κείμενα για το βιβλίο -- Ποιες σχολικές βιβλιοθήκες ; -- Λειτουργία και αποστολή των σχολικών βιβλιοθηκών. Η δικτατορία του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου -- Σχολική βιβλιοθήκη: όργανο ή εργαλείο υποδομής; -- Καταγγελία για τον Υπουργό Δικαιοσύνης -- Εθνικό λογοτεχνικό γκολ -- Τηλεοπτική ιδιωτεία -- Το βιβλίο και το e-book -- Για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου -- Φρανκφούρτη 2001: 'Η Ελλάδα επιστρέφει' -- Η Φρανκφούρτη δικαίωσε το ελληνικό βιβλίο -- Βραβεία σε ανθρώπους του βιβλίου -- Οι ακρίδες της λογοκρισίας -- Η γειτνίαση στον πολιτισμό, την τέχνη και τη λογοτεχνία -- 'Κάθε ταξίδι και ένα βιβλίο στη βαλίτσα μας' -- Απέσβετο λάλον ύδωρ, ξανά -- 'Υπάρχει ευρωπαϊκό βιβλίο; Βιβλίο και βιβλιαγορά στην ευρωπαϊκή ένωση μετά τη διεύρυνση' -- Επιστολές -- Χαιρετισμός.
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ: Νίκου Βατόπουλου, Κώστα Βουκελάτου, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Χρήστου Γιανναρά, Δημήτρη Γκιώνη, Σαράντου Ι. Καργάκου, Αντώνη Καρκαγιάννη, Περικλή Κοροβέση, Χριστόφορου Μηλιώνη, Νίκου Μπακουνάκη, Παντελή Μπουκάλα, Δημήτρη Νόλλα, Κυριάκου Ντελόπουλου, Ισαβέλλας Παπαζήση

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-02-16 15:42:32