Οι ελληνικοί μύθοι
Ένας ολοκληρωμένος οδηγός
The Complete World of Greek Mythology (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιμέλεια κειμένου: Ιακώβ, Δανιήλ Ι.
Επιμέλεια σειράς: Ρεγκάκος, Αντώνης Β.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-16-1556-1
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 8/2005
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 33.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
20 x 26 εκ., 1,245 γρ., 256 σελ.
Περιγραφή

"O παρών τόμος, που απευθύνεται σε ένα μη ειδικό αναγνωστικό κοινό, είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στην αρχαία ελληνική μυθολογία. [...] Ένα ευσύνοπτο εισαγωγικό κεφάλαιο σκιαγραφεί με σαφήνεια τον στόχο και τα περιεχόμενα του βιβλίου, το οποίο διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια. O τόμος κατακλείεται με μια κατατοπιστική βιβλιογραφία ή "μελέτες για περαιτέρω εμβάθυνση" οι οποίες αφορούν το καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου. Έτσι, προσφέρεται ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο προκειμένου ο αναγνώστης να διερευνήσει την αρχαιοελληνική μυθολογία σε μεγαλύτερο βάθος.
H παρουσίαση του υλικού στο σύνολό του είναι σε γενικές γραμμές αριστοτεχνική. [...]
H εικονογράφηση καλύπτει ένα φάσμα θεμάτων από όλες τις χρονικές περιόδους, και όχι μόνο την κλασική, και συνδέεται στενά με το κείμενο. Παρατίθενται μερικοί θαυμάσιοι χάρτες, π.χ. σχετικά με τους άθλους του Ηρακλή και τα κατορθώματα του Θησέα, όπως και γενεαλογικά δένδρα θεών και ηρώων. [...] Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το βιβλίο είναι συναρπαστικό... αποφεύγει την απλοϊκή αφήγηση, προσφέροντας μια αναδιήγηση των μύθων που επισημαίνει τη σημασία τους στο πλαίσιο των πολιτισμικών συμφραζομένων τους.
Tο τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, καθώς ο συγγραφέας επικεντρώνει την επιστημονική του σοφία στη διερεύνηση της αρχαιοελληνικής μυθολογίας και, παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται το αντικείμενό του με σοβαρότητα, κατορθώνει να το καταστήσει εύληπτο στο κοινό για το οποίο προορίζεται". (David Fitzpatrick, Bryn Mawr, "Classical Review", 24/11/2004)

1 ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ, ΠΗΓΕΣ, ΝΟΗΜΑΤΑ
2 ΚΑΤΑΓΩΓΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ
3 ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ: ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΙΜΕΣ, ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
4 ΗΡΩΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ
5 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
6 ΤΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
7 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-11-30 10:49:01