Οι Έλληνες του κόσμου, χρυσοί Ολυμπιονίκες
Greeks Around the World, Golden Winners at the Olympic Games
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-85139-5-2
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 106.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
33 x 24 εκ., 3,018 γρ., 424 σελ.
Περιγραφή

[...] Σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι να πείσει εμάς τους Έλληνες για το πόσο σπουδαία ήταν αυτά που επιτέλεσαν οι συμπατριώτες μας από την απελευθέρωση του τόπου μέχρι σήμερα. Αυτό, έχουμε καθήκον να το γνωρίζουμε και να το διαδίδουμε όσο ευρύτερα μπορούμε στον λαό μας, μέσα από μια όσο γίνεται πιο αποτελεσματική παιδεία, και στους ξένους, μέσα από μεταφράσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και όποιον άλλο τρόπο ενημέρωσης διαθέτουμε. Αυτό είναι έργο μακρόπνοο και ζήτημα πολιτικής βούλησης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτιστικού σχεδιασμού.

Με αυτή τη μελέτη επιχειρούμε να αναρτήσουμε για την Ελλάδα μια "φωτεινή επιγραφή" η οποία θα τραβήξει την προσοχή όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, θεωρήσαμε αναγκαία την ύπαρξη ιστορικής εισαγωγής, στην αρχή του βιβλίου, διότι και σε αυτό τον τομέα υπάρχει πλήρης σύγχυση σε ό,τι αφορά τη νεότερη κυρίως Ελλάδα. Στη συνέχεια καταγράψαμε ονόματα Ελλήνων που έζησαν ή ζουν, διέπρεψαν και αναγνωρίστηκαν στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό έχουμε ασφαλώς εξίσου σημαντικούς δημιουργούς. Είπαμε όμως με ποιο τρόπο η Ελλάδα οφείλει να τους προβάλλει.

Για να γίνει η προσπάθεια μας πιο αποτελεσματική, θα αρχίσουμε από τα ονόματα που είναι κατά κάποιον τρόπο πιο οικεία στους ξένους. Ειδικοί στον κάθε τομέα της Τέχνης και της Επιστήμης παρουσιάζουν αυτούς οι οποίοι εντυπωσίασαν την παγκόσμια κοινωνία. Και πάλι κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε δύσκολη θέση, γιατί οι Έλληνες που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι πολύ περισσότεροι και πολύ πιο σημαντικοί απ` ό,τι φαντάζονται όχι μόνον οι ξένοι αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες. Αν προσπαθήσουμε να τους συμπεριλάβουμε όλους, θα πέσουμε στην παγίδα μιας εγκυκλοπαίδειας ή ενός who is who. Προγραμματίζουμε και ευελπιστούμε να καλύψουμε αυτό το κενό σε επόμενες εκδόσεις μας. [...]

(από τον πρόλογο της Δήμητρας Τσούχλου)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-12-18 15:14:13