Ο μαρξισμός του μέλλοντος
Επιμέλεια κειμένου: Μάζης, Ιωάννης Θ.
Επιμέλεια σειράς: Μάζης, Ιωάννης Θ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-485-032-7
Ηρόδοτος, Αθήνα, 4/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αραβικά
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 24 εκ., 257 γρ., 112 σελ.
Περιγραφή

Αυτό είναι το δεύτερο κείμενο του Ρέφαατ αλ-Σαήντ που δημοσιεύεται σ` αυτήν την σειρά. Το πρώτο ήταν το πέμπτο βιβλίο της σειράς και έφερε τον τίτλο `Άμμος`. Το παρόν κείμενο διαφέρει του προηγουμένου διότι αποτελεί ένα δοκίμιο που αναφέρεται στην θεωρία του Μαρξισμού. Οπότε ευλόγως προκύπτει η απορία, ποια σχέση μπορεί να έχει αυτό το θέμα με την θεματική της σειράς που διευθύνω και αναφέρεται σε ζητήματα του Ισλάμ, του αραβικού κόσμου και της Τουρκίας.
Εξηγούμαι εξ αρχής. Αυτό το κείμενο αποτελεί πλέον ιστορικό μνημείο, πηγή δηλαδή για τον ιστορικό του μέλλοντος περί του πως εβίωσε η αιγυπτιακή αριστερά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και δη πως ο επί κεφαλής της προσπάθησε να ανταπεξέλθει στα θεωρητικά προβλήματα που ανέκυψαν.
Έχοντας δημοσιεύσει ειδική μελέτη για το Κομμουνιστικό Κίνημα Αιγύπτου του Κυριάκου Θ. Νικολάου-Πατραγά σ` αυτήν την σειρά, θεωρώ ότι η ανά χείρας έκδοση αποτελεί κάτι σαν συμπλήρωμα σ` εκείνο το βιβλίο που ασφαλώς είναι χρήσιμη διότι τα ζητήματα που θέτει παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Εκτός τούτου, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα της μεσανατολικής κοινωνίας θέλησε να διαχωρίσει την θέση του, αφού αισθάνθηκε, παρά την πίκρα της καταρρεύσεως, ότι οι επιλογές του εδικαιώθησαν.
Η πρωτότυπος μετάφρασις που ακολουθεί πλαισιώνεται από μία άρτια εισαγωγή, η οποία κατατοπίζει στο έπακρο. Θεωρώ, ότι και σε αυτό το βιβλίο συνεχίζουμε επιτυχώς την επιστημονική μας προσπάθεια γι` αυθεντική γνωριμία με την Μέση Ανατολή.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Πρόλογος του διευθυντού της σειράς
Εισαγωγή
Αντί προλόγου
Ο μαρξισμός του μέλλοντος
Εισαγωγικαί παρατηρήσεις
Μέρος Α': Οι Εκδοχές
Πρώτη εκδοχή: Η κεφαλαιοκρατία ανοίγει τον λάκκο της από μόνη της
Δευτέρα εκδοχή: Ο ιμπεριαλισμός το ύστατο στάδιο του καπιταλισμού
Τρίτη εκδοχή: Οι ενδοδυτικές διαμάχες είνε μεγαλειτέρας εντάσεως και σφοδρότητας εξ εκείνων μεταξύ του καπιταλισμού και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου
Τετάρτη εκδοχή: Δεν υπάρχει ταξική πάλη στην σοσιαλιστική κοινωνία
Πέμπτη εκδοχή: Η μισαλλόδοξη εθνική διάστασις δεν έχει ύπαρξι στην σοσιαλιστική κοινωνία
Μέρος Β': Το κράτος - Η δημοκρατία - Το κόμμα. Θεωρητική βάσις - Εκδοχές - Πρακτική εφαρμογή
Πρώτον: Για το κράτος
Δεύτερον: Για την δημοκρατία και τον μαρξισμό
Τρίτον: Ο ηγεμονικός ρόλος του Κόμματος
Επιμετρικοί στοχασμοί
Πίναξ περιεχομένων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-06-09 09:53:48