Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
  • Από Εώς

Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα

Εκκλησία, βλασφημία και Χρυσή Αυγή

  • ISBN-13: 978-960-504-052-9
  • Νεφέλη, 2013, Αθήνα
  • 1η έκδ.
  • € 12.74 (περ ΦΠΑ 6%)
  • Χαρτόδετο
  • 20.0 x 12.0 cm, 170 σελ.


Περιγραφή

`Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα: Εκκλησία, βλασφημία και Χρυσή Αυγή` είναι συλλογικός τόμος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) που ασχολείται με το εμβληματικό ζήτημα της βλασφημίας στην Ελλάδα σήμερα. Με αφορμή δύο γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το 2012, τη βίαιη παύση μιας θεατρικής παράστασης και την αστυνομική απαγόρευση μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, οδηγηθήκαμε σε περιστατικά παραδοσιακής λογοκρισίας. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι ακριβώς πρωτοφανή για την Ελλάδα. Είναι όμως σίγουρα ανοίκεια για το φιλελεύθερο πολίτευμα.
Τα περιστατικά αυτά εγγράφονται, όπως τεκμηριώνεται στο βιβλίο, σε ένα συνεχές ακραίου συντηρητικού πατερναλιστικού λόγου που ανέκαθεν αξιοποιούσε ένα μάλλον πλειοψηφικό τμήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκειμένου να εξασφαλίσει με όρους πιο ηγεμονικούς τη δική του εδραίωση στην ελληνική κοινωνία αλλά και μια ακόμα πιο προνομιούχα θέση στο κράτος. Ωστόσο, εκεί όπου συγκλίνουν οι συγγραφείς -και αυτό είναι το δύσοσμο νέο ενώπιον του οποίου μας φέρουν αντιμέτωπα τα πρόσφατα περιστατικά- είναι πως πλέον συγκροτείται μια καινούργια ανίερη συμμαχία στον αγώνα κατά της βλασφημίας. Μια συμμαχία με το νεοναζισμό υπό την ανοχή, τη συγκατάβαση ή ακόμα και με τη συνεργία τμημάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Θεός λοιπόν δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα, πολλώ δε μάλλον των καταστατικών εχθρών της δημοκρατίας. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν, ερμηνεύουν αλλά και θέτουν μια δημοκρατική πολιτική κοινότητα ενώπιον των ευθυνών που έχει απέναντι στη βία και τη μισαλλοδοξία. Το βιβλίο είναι κυρίως μια προειδοποίηση για τους θεσμούς σε μια εύθραυστη συγκυρία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]Περιεχόμενα

Εισαγωγή του επιμελητή
Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα: Εκκλησία, βλασφημία και Χρυσή Αυγή
Βαγγέλης Μάλλιος, Κλειώ Παπαπαντολέων
Σάτιρα και βλασφημία: Οι περιπέτειες ενός δικαιώματος
Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Περί βλασφημίας και άλλων δαιμονίων: Η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας
Μιχάλης Τσαπόγας
Οι παραδοσιακές συνταγές της μισαλλοδοξίας
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Ποιον προστατεύουν τελικά οι νόμοι κατά της βλασφημίας;
Στρατής Μπουρνάζος
Ο 'Παστίτσιος', το 'Χυτήριο' και η Χρυσή Αυγή
Γιάννης Ζιώγας
Καταγράφοντας το απαγορευμένο: Στιγμές εικαστικής λογοκρισίας στη σύγχρονη Ελλάδα
Δημήτρης Δημούλης, Δημήτρης Χριστόπουλος
Από την καταστολή στην αυτολογοκρισία