Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα
The Death of Che Guevara
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-87456-3-6
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 9.94 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 33 εκ., 722 γρ., 103 σελ.
Περιγραφή

Η έκθεση τέχνης με την ευκαιρία των 35 χρόνων από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον επαναστάτη που έγινε σύμβολο της εξέγερσης ως ηθικής στάσης απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και αλαζονικής ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας. Μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να φωτίσουμε τη φύση αυτής της εξέγερσης που εκφράζεται μέσα από τη συμμετοχή στη συλλογική δράση κατά των τυράννων. Μια δράση που μπορεί να περιλαμβάνει και ένοπλο αγώνα κατά των δυνάμεων βίας και καταστολής που ο τύραννος χρησιμοποιεί, αλλά δεν εκφυλίζεται ποτέ σε τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα πλήττοντας αδιάκριτα δικαίους και αδίκους.

Έχει μεγαλείο η στάση ζωής του Τσε Γκεβάρα, γι` `αυτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους κατατρεγμένους όλης της γης. Ακόμη και οι τελευταίες αποτυχίες του και ο τραγικός του θάνατος στη Βολιβία αποπνέουν έναν αέρα μεγαλοσύνης. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που και τα αυταρχικά καθεστώτα βρίθουν στον πλανήτη μας και οι ισχυροί της γης φαίνονται να εκτρέπονται σε αλαζονική και επικίνδυνη επίδειξη της ισχύος τους και η μη εφαρμογή της δημοκρατικής νομιμότητας όπως επίσης η έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγεί πολλούς σε θανατοκεντρικές "λύσεις" τρομοκρατίας.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στη δημόσια παιδεία και έρευνα, στηρίζει με θέρμη την έκθεση αυτή και τη συμπεριλαμβάνει στις εορταστικές εκδηλώσεις του. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας και την κυρία Μαρία Μαραγκού του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου για την πρωτοβουλία τους αυτή. Καταδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όπου υπάρχει ειλικρινής και σοβαρή διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την πόλη, αυτό που προκύπτει είναι ένα πολιτιστικό -και γι` αυτό βαθιά πολιτικό -γεγονός πανελλήνιας τουλάχιστον εμβέλειας.

Χρήστος Νικολάου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:20