Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία
Επιμέλεια κειμένου: Αξελός, Λουκάς
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-303-116-1
Στοχαστής, Αθήνα, 5/2001
3η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.72 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 19 εκ., 157 σελ.
Περιγραφή

Η επικαιρότητα ενός έργου σαν τον «Εμφύλιο Πόλεμο στη Γαλλία», δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτήν της συγκεκριμένης και περιορισμένης χρονικά και τοπικά περιόδου που αναφέρεται, αλλά με μιαν ολόκληρη ιστορική περίοδο πολέμων και επαναστάσεων που ο κύκλος τους, ακόμα και στον 21ο αιώνα, δεν φαίνεται να έχει κλείσει.
Το υλικό από το οποίο βγαίνουν τα επιστημονικά συμπεράσματα του Κάρλ Μαρξ δεν είναι ένα «αφηρημένο» επιστημονικό υλικό βασισμένο μόνο στις πηγές ή τα αρχεία. Είναι η ίδια η πάλη των τάξεων, φωτογραφημένη πιστά μέσα από το πολιορκημένο Παρίσι, είναι η ίδια η προλεταριακή δημοκρατία, όπως την εφάρμοσαν οι εξεγερμένοι πολίτες του Παρισιού, είναι η πικρή εμπειρία για το αίμα στο οποίο βυθίζεται η επανάσταση που δεν υπερασπίζεται σωστά τον εαυτό της.
Γι` αυτό και το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα για τον «δοξασμένο προάγγελο μιας νέας κοινωνίας», αλλά και μια «βίβλος» για τους, απανταχού της γης, εραστές της Άμεσης Δημοκρατίας.
Το βιβλίο όμως αυτό αποτελεί, επιπρόσθετα και ένα από τα καλύτερα κείμενα του μεγάλου Γερμανού διανοητή, εκπληκτικό δείγμα συνδυασμού πολιτικής γραφής, επιστημονικής ανάλυσης και φιλολογικής δημιουργίας, υπόδειγμα για το τι σημαίνει ζωντανή πολιτική ανάλυση και πώς πρέπει να γράφεται.
Η παρούσα έκδοση, συστηματικά σχολιασμένη, περιλαμβάνει εκτός από το κυρίως έργο, μιαν εκτεταμένη και κατατοπιστική εισαγωγή του Φρειδερίκου Ένγκελς, καθώς και την περίφημη επιστολή του Κάρλ Μαρξ στον Λούντβιχ Κούγκελμαν.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Λίγα λόγια για την Έκδοση
Φρίντριχ Ένγκελς. Εισαγωγή
Πρώτη Διακήρυξη του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για το Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο
Δεύτερη Διακήρυξη του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για το Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο
Διακήρυξη του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Γαλλία το 1871
Παραρτήματα
Προσθήκη
Σημειώσεις και Σχόλια

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2018-09-14 10:49:14