Νεοκλασικά δημοτικά κτήρια στον Πειραιά
Δημοτικό Θέατρο, Παλαιό Ταχυδρομείο, Ρολόι
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-89011-2-4
Δήμος Πειραιά, Αθήνα, 5/2009
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
30 x 21 εκ., 122 γρ., 24 σελ.
Περιγραφή

Πειραιάς και λαϊκός πολιτισμός είναι έννοιες συγκλίνουσες. Και αυτό γιατί ο Πειραιάς, στο πέρασμα των αιώνων, ως λιμάνι λειτούργησε ως ένα από τα πιο πρόσφορα πεδία, του λαϊκού πολιτισμού.

Αυτού που βοηθά στην πραγματοποίηση της "πολιτισμικής συνάντησης" και της ανάδειξης των κοινών πολιτισμικών στοιχείων, ανάμεσα στους λαούς χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζει και ιδιαιτερότητες οι οποίες καθορίζονται από τη γενική και τοπική ιστορία.

Η καταγραφή στοιχείων της πολιτιστικής ταυτότητας με τη μέθοδο της προφορικής ιστορίας και ανθρωπολογίας που εστιάζει κυρίως στη συλλογική μνήμη και στη βιωμένη εμπειρία των ανθρώπων, είναι από τις κυρίαρχες συνισταμένες ταυτοποιήσεις, ενός τόπου, ενός λαού.

Προς την κατεύθυνση αυτή ανακαλούμε τις συλλογικές μνήμες του παραδοσιακού πολιτισμού του Πειραιά επικεντρώνοντας στο τρίπτυχο της σύγχρονης Ιστορίας της πόλης:
Δημοτικό Θέατρο - Παλαιό Ταχυδρομείο - Ρολόι.

Και τα τρία αποτέλεσαν σημεία - αναφοράς του Πειραιά. Κομβικά σύμβολα συλλογικής μνήμης του τοπικού Πολιτισμού αλλά ταυτόχρονα και μήτρες πολιτιστικών ανταλλαγών και συναθροίσεων ανθρώπων απ` όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Στόχος μας μέσα από τη διαχρονικότητα, αλλά και τη λειτουργικότητα τους ως στοιχεία του παραδοσιακού - λαϊκού πολιτισμού να τα εντάξουμε και πάλι στην πολιτιστική μας κληρονομιά ενισχύοντας δεσμούς και μνήμες.

Παναγιώτης Φασούλας, δήμαρχος Πειραιά


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2020-12-03 11:07:49