Νέο γαλλικό θέατρο 2
Η θύελλα επιμένει. Γκυγιώμ, γλυκιά μου. H γαλάζια τίγρις του Ευφράτη
Toujours l'orage. Les garçons et Guillaume. Le tigre bleu de l'Euphrate (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-505-061-0
Άγρα, Αθήνα, 4/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 14.93 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 317 γρ., 206 σελ.
Περιγραφή

`Το γαλλικό θέατρο γνωρίζει μεγάλη άνθηση τις μέρες μας. Μέσα από ένα δίκτυο εβδομήντα εθνικών σκηνών, πέντε κρατικών θεάτρων και τριανταεννέα εθνικών κέντρων δραματουργίας σε όλη την επικράτεια και με κοινό στόχο την προώθηση δειγμάτων σύγχρονης θεατρικής γραφής, το γαλλικό κράτος ευελπιστεί να δώσει μια ευκαιρία στους δημιουργούς πού αψηφούν τούς αυστηρούς κανόνες της αγοράς. Η έκδοση των έργων τους απόλαυε της στήριξης διαφόρων φορέων, όπως του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Μέσα από τη μεγάλη και εκλεκτή πολυφωνία δημιουργών, επιλέξαμε ειδικά για την Ελλάδα τρεις ξεχωριστές φωνές`.

ΕΝΤΖΟ ΚΟΡΜΑΝ: Η ΘΥΕΛΛΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ - `Αυτή η κρύα νύχτα θα μας κάνει όλους αλλοπαρμένους και παράφρονες` λέει ο τρελός του βασιλιά Λήρ, ενώ η καταιγίδα λυσσομανά στην άγονη γη, στην τρίτη πράξη της τραγωδίας πού ο Σαίξπηρ έγραψε στις αρχές του 17ου αιώνα.
Είναι στα τέλη του 20ου αιώνα, στη διάρκεια μιας άλλης κρύας νύχτας, όταν ο νεαρός Αυστριακός σκηνοθέτης Νάταν Γκόλντινγκ προτείνει στον ηλικιωμένο Τέο Στάινερ, μυθική φιγούρα του μεταπολεμικού αυστριακού θεάτρου, να βάλει ένα τέλος στα εικοσιπέντε χρόνια σιωπής και εξορίας, και να παίξει τον βασιλιά Λήρ σε μια βερολινέζικη σκηνή. Γιατί η φιγούρα του έκπτωτου βασιλιά οδηγεί τον παλιό ηθοποιό περισσότερο από μισό αιώνα πίσω, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερεζίν; 139.654 Εβραίοι από την Ευρώπη εξορίστηκαν εκεί. Μόλις 17.320 επέζησαν. `Όταν γεννιόμαστε, πλαντάζουμε που ερχόμαστε/σέ τούτη τη μεγάλη των τρελών σκηνή` λέει ο βασιλιάς Λήρ.

ΓΚΥΓΙΩΜ ΓΚΑΛΛΙΕΝ : ΓΚΥΓΙΩΜ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!-`Η πρώτη ανάμνηση που έχω από τη μητέρα μου είναι όταν ήμουν τεσσάρων ή πέντε χρονών. Μας καλούσε για το δείπνο, έμενα και τον αδερφό μου, λέγοντας: `Γκυγιώμ, γλυκιά μου!` και πριν δυο μέρες, που της μίλησα τελευταία φορά στο τηλέφωνο, κλείνοντας μου είπε: `Σε φιλώ, αγαπημένη μου ``. Με τρόπο αυτοβιογραφικό και ξεκαρδιστικό, ο Γκαλλιέν εκμεταλλεύεται τα παιδικά του χρόνια, τις απογοητεύσεις του, τις προσωπικές του αδυναμίες. Όπως διαφαίνεται από τον τίτλο του έργου, η μητέρα του τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αδέλφια του, αναγκαστικά ` υποδύεται το κορίτσι`, ακόμη και στον τόνο της φωνής. Ο μονόλογος που απορρέει διερευνά την έννοια του φύλου ως στοιχείου ταυτότητας, με διαβρωτικό χα-ρακτήρα που ξέρει πώς να διεγείρει τη σκέψη γύρω από τραυματικά θέματα.

ΛΩΡΑΝ ΓΚΩΝΤΕ: Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΤΙΓΡΙΣ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ - Ό Αλέξανδρος θα πεθάνει. Αφού νίκησε τον Δαρείο, κατέκτησε τη Βαβυλώνα και τη Σαμαρκάνδη, έχτισε νέες πόλεις και ίδρυσε μια τεράστια αυτοκρατορία, ο πυρετός τον καταβάλλει. Του απομένουν λίγες ώρες ζωή. Δεν φοβάται. Ατενίζει το θάνατο και τον καλεί να πλησιάσει για να του διηγηθεί ο ίδιος τη ζωή του. Ο Αλέξανδρος μιλάει και ο θάνατος ακούει. Τον αφήνει να ξαναζήσει τί μέθη της εποχής του και να ξανανιώσει, για μια τελευταία φορά, την επιθυμία τίποτα να μην αναχαιτίσει την πορεία του. Να φτάσει ακόμα πιο μακριά, σε άγνωστα εδάφη. Την επιθυμία να μείνει για πάντα πιστός σε αυτή την εσωτερική δίψα πού τίποτα δεν μπορεί να την κατευνάσει. Έπος, τραγικό ποίημα, απόλυτο θέατρο μέσα από τη γλωσσική τεχνική του, το εξαιρετικό αυτό κείμενο του Γκωντέ θυμίζει αρχαία τραγωδία.

OLIVIER DESCOTES
Πρόλογος
ENZO CORMANN
Η θύελλα επιμένει
GUILLAUME GALLIENNE
Γκυγιώμ, γλυκιά μου
LAURENT GAUDE
Η γαλάζια τίγρις του Ευφράτη
Βιογραφικά σημειώματα συγγραφέων
Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:27:12