Λιμνών αποξηράνσεις: Μελέτη αειφορίας και πολιτιστικής ιστορίας
Αναπαραστάσεις του χώρου και των χρήσεών του στις αποξηραμένες περιοχές Κάρλας και Αγουλινίτσας
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-7093-79-0
1η έκδ. || Πλήρης
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 0.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 809 γρ., 336 σελ.
Περιγραφή

Αποτελεί παράδοξο πώς καταφέραμε να αποξηράνουμε το 65% των επιφανειών των λιμναίων υδάτων της χώρας μας. Παράδοξο επίσης πώς αυτές οι αποξηράνσεις επενδύθηκαν ιδεολογικά με έναν λόγο που ήθελε το λιμναίο νερό ζημιογόνο, επιστρατεύοντας προς τούτο μέρος της ηράκλειας μυθολογίας ενώ άφηνε, την ίδια στιγμή, στη λήθη τη συμβολική εμπειρία της διαφύλαξης των επιφανειακών τούτων πηγών.
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η αποξήρανση των λιμνών Κάρλας και Αγουλινίτσας και οι ποικίλες συνέπειες της εξαφάνισης των πλούσιων εκείνων οικοσυστημάτων. Σήμερα, η ίδια κυρίως η παθογένεια του αποβληθέντος ύδατος και οι εν γένει περιβαλλοντικές συνέπειες της αποξήρανσης έθεσαν υπό αμφισβήτηση τον ορθολογισμό του εγχειρήματος. Η όποια «ανασύσταση» μέρους των πρώην λιμνών είναι φυσικά έργο ανθρώπινο υπό την ευθύνη της επιστήμης, επιβάλλοντας και αξιώνοντας εσαεί τη συντήρηση και τη φύλαξή τους, με ό,τι αυτό σημαίνει από τεχνικο-επιστημονική και οικονομική άποψη.
Οι παλαιές προστάτιδες των λιμνών δραπέτευσαν και ουδείς γνωρίζει εάν θα είχαν την επιθυμία να φυλάττουν σύγχρονα έργα στα πρώην φυσικά τους λιμναία τοπία. Μπορούν ωστόσο να εμπνεύσουν στους νέους υπεύθυνους και προστάτες των όποιων έργων «ανασύστασης» επί των μεταμορφωμένων αυτών πεδίων τα ουσιαστικά τους χαρακτηριστικά ως αρχετυπικών φυλάκων των λιμνών: τις φυσικές και αισθητικές τους κινήσεις, τον μελωδικό τους ρυθμό, τη λευκότητα και ιδίως τη διαφάνεια των πέπλων τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Α' ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΡΛΑ (ΒΟΪΒΗΙΣ )
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΩΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
3. ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙΣΑ ΓΗ
4. ΑΓΝΟΗΜΕΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΕΙΝΟΠΑΘΕΙΑΣ
5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ
6. Ο ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑ
1. ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΑΛΦΕΙΟΥ ΠΑΘΟΣ
2. ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ
3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
4. ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ
5. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ
6. ΦΥΣΗ: ΕΝΟΣ ΔΕΙΝΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ
7. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ
8. ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΣΤΗΣΙΧΟΡΕΙΟΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-02-13 14:03:37