Κοινωνικές διαστάσεις των πολιτικών στην ανώτατη εκπαίδευση
Συγκριτική και διεθνής προσέγγιση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6619-63-2
Διόνικος, Αθήνα, 2011
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 21.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 192 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν βιβλίο εξετάζει τις πολιτικές για την ανώτατη εκπαίδευση σε επίπεδο ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής και σε επίπεδο επιμέρους περιοχών της Ευρώπης, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Διερευνά τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την `ισότητα εκπαιδευτικών ευκαιριών` στην `αποδοτικότητα` και τη `διασφάλιση της ποιότητας` της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία συνοδεύεται από την εξατομίκευση της ευθύνης για εκπαίδευση, τον περιορισμό των δαπανών, τη λογοδοσία, τη λειτουργία του κράτους-αξιολογητή, τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση του `επιχειρηματικού` πανεπιστημίου που εξαίρει τη διαχείριση. Οι τάσεις ιδιωτικοποίησης αποτελούν επακόλουθο του φθίνοντος ενδιαφέροντος για το ζήτημα της ισότητας, καθώς τα κράτη πρόνοιας υποχωρούν και γίνονται ολοένα και πιο απρόθυμα να χρηματοδοτήσουν δημόσια ιδρύματα όπως είναι αυτά της ανώτατης εκπαίδευσης. Το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλλει στην κατανόηση της εξέλιξης των πολιτικών για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη και να θέσει το πλαίσιο προβληματισμού για περαιτέρω έρευνα γύρω από την κατεύθυνση των πολιτικών στο συγκεκριμένο πεδίο. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Robert Cowen
ΕIΣΑΓΩΓΗ
Ελένη Πρόκου
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 'ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ' ΚΑΙ ΤΗΝ 'ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ' ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Οι στόχοι της 'ισότητας εκπαιδευτικών ευκαιριών' και της 'αποδοτικότητας' στα μοντέλα ανώτατης εκπαίδευσης της Ευρώπης
Ελένη Πρόκου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Ευρωπαϊκή πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση: Προς έναν διεθνώς ανταγωνιστικό 'Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης'
Γεώργιος Πασιάς
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΟI ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ 'ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ' ΚΑΙ ΤΗΣ 'ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ' ΣΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Οι στόχοι της 'ισότητας εκπαιδευτικών ευκαιριών' και της 'αποδοτικότητας' στα μοντέλα ανώτατης εκπαίδευσης της περιοχής του Ατλαντικού (Βρετανία)
Mary Henkel
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Οι στόχοι της 'ισότητας εκπαιδευτικών ευκαιριών' και της 'αποδοτικότητας' στα μοντέλα ανώτατης εκπαίδευσης της περιοχής της Ηπειρωτικής Ευρώπης (Ολλανδία)
Chris Lorenz
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
Οι στόχοι της 'ισότητας εκπαιδευτικών ευκαιριών' και της 'αποδοτικότητας' στα μοντέλα ανώτατης εκπαίδευσης της περιοχής της Σκανδιναβίας (Δανία)
Thyge Winther-Jensen
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
Οι στόχοι της 'ισότητας εκπαιδευτικών ευκαιριών' και της 'αποδοτικότητας' στα μοντέλα ανώτατης εκπαίδευσης της περιοχής της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα)
Ελένη Πρόκου

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2019-02-13 11:19:05