Κατανοώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια κειμένου: Γραμματικοπούλου, Ελένη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7998-44-6
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.21 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Απροσδιόριστο δέσιμο
126 σελ.
Περιγραφή

Ο 21ος αιώνας έχει χαρακτηριστεί ως ο αιώνας της έρευνας του εγκεφάλου. Ερευνητές σε τομείς όπως η βιοχημεία, η μοριακή βιολογία, η φυσιολογία, η ιατρική, η φυσική, τα μαθηματικά, η ψυχολογία ή οι επιστήμες της πληροφορικής έχουν επιδοθεί στην ανάλυση της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας μια ευρεία ποικιλία πειραματικών τεχνικών και μεθοδολογιών. Παράλληλα φιλόσοφοι διερευνούν τη συνειδητότητα των εγκεφαλικών διεργασιών (Φιλοσοφία του νου).
Αποκορύφωμα των ερευνητικών μελετών για τη διερεύνηση του εγκεφάλου μπορεί να θεωρηθεί η προσπάθεια της επιστήμης να κατανοήσει ένα από τα πλέον δυσνόητα φαινόμενα, αυτό της συνείδησης.
Ο παρών τόμος περιλαμβάνει τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των καθηγητών Γ. Κωστόπουλου, Λ. Τριάρχου, Α. Ιωαννίδη, θ. Τζαβάρα και Γ. Μαραγκού που συμμετείχαν ως ομιλητές στον ομώνυμο κύκλο που διοργανώθηκε από το ΕΙΕ τον Ιανουάριο του 2009, με στόχο να αναδειχθούν οι σύγχρονες προσπάθειες διαλεύκανσης των μηχανισμών που διέπουν τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες όπως σκέψη, μνήμη, αντίληψη και μάθηση. Επίσης εντάσσεται, λόγω συγγενούς Θεματολογίας και η εισήγηση του ακαδημαϊκού κ. Α. Φωκά, που δόθηκε στο ΕΙΕ τον Νοέμβριο του 2008 με τον τίτλο: Μαθηματικά και έμφυτη γνώση.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθηγητής κ. Ιωαννίδης ανακοινώνει εδώ για πρώτη φορά τα νεότερα πορίσματα έρευνάς του σχετικά με τη μουσική και τα στοιχεία της. Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει... `Θεώρησα πρέπον το αποτέλεσμα αυτό να ανακοινωθεί για πρώτη φορά στη γλώσσα μου από τον φορέα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών γιατί είναι ένα αποτέλεσμα που μας υπενθυμίζει τον τρόπο σκέψης των προγόνων μας`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

- Κωνσταντίνος Σέκερης
Πρόλογος
- Γιώργος Κωστόπουλος
Ο εγκέφαλος ως διερμηνέας σώματος, περιβάλλοντος και κοινωνίας
- Λάζαρος Τριάρχου
Εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου
- Ανδρέας Ιωαννίδης
Ανάλυση εικόνας και μουσικής από τον εγκέφαλο: Διαφορετικά ερεθίσματα - Όμοιοι μηχανισμοί
- Θανάσης Τζαβάρας
Συνειδητότητα και εγκεφαλικές λειτουργίες
- Γιώργος Μαραγκός
Συνείδηση και εγκέφαλος με τον τρόπο των φιλοσόφων
- Αθανάσιος Φωκάς
Μαθηματικά και έμφυτη γνώση

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-03-12 11:49:56