Καθολικοί ναοί στην Ελλάδα
Λεύκωμα
Catholic Churches in Greece
Album
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-89450-5-0
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 53.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
20 x 25 εκ., 1,746 γρ., 480 σελ.
Περιγραφή

[...] Στο λεύκωμα καταβλήθηκε προσπάθεια να φιλοξενηθούν όλοι οι καθολικοί ενοριακοί Ναοί της χώρας, κάποια παρεκκλήσια, μοναστηριακοί και κοιμητηριακοί ναοί και μερικά εξωκλήσια. Στις εισαγωγές γεωγραφικών ενοτήτων, όπου αυτό είναι τεκμηριωμένο, γίνεται αναφορά και σε πρώην καθολικούς ναούς οι οποίοι είτε μετετράπησαν σε ορθόδοξους (π.χ. η Παναγία των Σταυροφόρων στο Ηράκλειο Κρήτης ή ο σημερινός Αγ. Νικόλαος στο Λακκί της Λέρου) είτε έχουν αλλάξει πλήρως χρήση (π.χ. ο Φραγκαντώνης στο Κάστρο της Σίφνου όπου στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο ή η Παναγία των Αυγουστιανών στο Ρέθυμνο όπου στεγάζει το Ωδείο, πρώην Τζαμί Νερατζέ).

Η φωτογραφική αποτύπωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χώρων λατρείας του δυτικού χριστιανισμού ευχόμαστε να κάνει γνωστή αυτή την παρακαταθήκη, να αναδείξει την ιστορία της και να προβάλει στους έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες των τοποθεσιών αυτών μια εν πολλοίς άγνωστη πτυχή της θρησκευτικής ιστορίας της πατρίδος μας. Γι` αυτό το λόγο το άλμπουμ δεν περιορίζεται απλά στις προσόψεις ή το εσωτερικό πανόραμα των ναών αλλά, όπου αυτό κατέστη εφικτό, και στη προβολή εικόνων, αγαλμάτων, ξύλινων ή μαρμάρινων συνθέσεων (αλτάρια, βαπτιστήρια, θυρεοί, επιγραφές, κ.τ.λ.)

Η εκδοτική αυτή προσπάθεια δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή όσων επιμελήθηκαν την εισαγωγή κάθε γεωγραφικής ενότητας και όσων έμπρακτα στήριξαν την έρευνα και τη συλλογή του υλικού ως χορηγοί.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:53