Ιστορία της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-250-481-9
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 29.86 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
557 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό, παρά τις τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τη συγγραφή του, παραμένει ένα μοναδικό εισαγωγικό εγχειρίδιο για την κοινωνική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας με αφετηρία τους μυκηναϊκούς χρόνους. Τα άπειρα στοιχεία για την οργάνωση της μυκηναϊκής κοινωνίας που προέκυψαν από την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β επιτρέπουν να αρχίσει η εξέταση της ελληνικής κοινωνικής ιστορίας περίπου μισή χιλιετία πριν από τα ομηρικά έπη. Τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, που ήταν άλλοτε γνωστά μόνο στους κύκλους των ειδικών, αξιοποιούνται εδώ προσφέροντας μια εποπτική εικόνα για την πρωιμότατη φάση της ελληνικής ιστορίας, αλλά και μια πρωτότυπη παρουσίαση της κοινωνικής ιστορίας μέχρι τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο συγγραφέας εξετάζει όλες τις κοινότητες που δημιουργήθηκαν και διαμορφώθηκαν από Έλληνες. Η πραγμάτευση της ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας βασίζεται στη συνηθισμένη διαίρεση της ελληνικής ιστορίας σε περιόδους (μυκηναϊκοί χρόνοι, ομηρική, αρχαϊκή και κλασική εποχή). Κάθε περίοδος της γενικής ιστορίας έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και σε ό,τι αφορά την ιστορία της κοινωνίας. Η κοινωνία των μυκηναϊκών χρόνων, όπου κυριαρχούσαν τα μεγάλα ανάκτορα, είναι εντελώς διαφορετική από την κοινωνία της ομηρικής εποχής με τις ταπεινές Αυλές των ευγενών και τις μικρές πόλεις. Κι εκείνη πάλι διαφέρει ριζικά από τη λίγο πολύ δημοκρατική κοινωνία της κλασικής εποχής.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ι. Οι μυκηναϊκοί χρόνοι
Εισαγωγή. Γλωσσική, πολιτιστική και οικονομική κατάσταση. Κράτος και κοινωνία. Το αγροτικό καθεστώς στο βασίλειο της Πύλου. Η Ιστορική θέση του μυκηναϊκού κόσμου.
ΙΙ. Η ομηρική εποχή
Εισαγωγή. Οι τάξεις: ξένοι και μη ελεύθεροι. Ελεύθεροι ακτήμονες: θήτες, δημιουργοί και θεράποντες. Οι γαιοκτήμονες και το αγροτικό καθεστώς. Οι ευγενείς. Η τάξη δικαίου και το κράτος. Η δύναμη των ευγενών.
III. Η αρχαϊκή εποχή
Εισαγωγή. Οι κινητήριες δυνάμεις και τα βασικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης. Η οργάνωση της κοινωνίας. Οι μη ελεύθεροι. Οι ευγενείς. Βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής εξέλιξης. Η πτώση της βασιλείας. Πολιτειακά ζητήματα. Ο αγώνας για το δίκαιο. Το δίκαιο για τα χρέη και οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα. Η τυραννίδα. Ο Κλεισθένης και οι απαρχές της δημοκρατίας. Ειδικές περιπτώσεις: Λιπαρά, Σπάρτη και Κρήτη.
IV. Η κλασική εποχή
Εισαγωγή, πολιτική κατάσταση. Η δημοκρατία. Ολιγαρχία και τυραννίδα. Οικονομία και πληθυσμός. Αποικισμός. Γενικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής οργάνωσης. Οι μη ελεύθεροι και η απελευθέρωση. Οι ξένοι και η οριοθέτηση του σώματος των πολιτών. Το σώμα των πολιτών και η διαστρωμάτωσή του. Η διατήρηση της ηθικής των ευγενών. Οικονομικές προϋποθέσεις και συνέπειες αυτής της στάσης. Πλούσιοι και φτωχοί. Η κοινωνική πολιτική της δημοκρατίας. Στασιμότητα και οπισθοδρόμηση στην πολιτική και κοινωνική εξέλιξη. Το ανώτερο στρώμα.
ΒΡΑΧΥΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:20:53