Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
 • Από Εώς

Θεωρία της επιτέλεσης

 • ISBN-13: 978-960-8410-60-2
 • Τελέθριον, 2011, Αθήνα
 • 1η έκδ.
 • € 26.50 (περ ΦΠΑ 6%)
 • Τίτλος πρωτοτύπου:

  Performance Theory
 • Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
 • Χαρτόδετο
 • 24.0 x 17.0 cm, 378 σελ.

Θεματική Ταξινόμηση

Περιγραφή

Αναθεωρημένη έκδοση, με καινούργια εισαγωγή από το συγγραφέα
`Η Θεωρία της Επιτέλεσης αποτελεί την κλασική συνεισφορά του Richard Schechner στις τέχνες της επιτελεστικές (performing arts) και την κριτική θεωρία. Πρόκειται για ένα έργο που χαρακτηρίζεται από ευρυμάθεια και κομψότητα και εκτείνεται σε διάφορους κλάδους, πολιτισμούς και ιστορίες, φωτίζοντας μερικά από τα πλέον θεμελειώδη σύμβολα και τις τελετουργίες μέσω των οποίων αποδίδουμε νόημα στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Πρόκειται επίσης για ένα εύγλωττο επιχείρημα υπέρ της σημασίας της τέχνης, του θεάτρου και της επιτέλεσης στην έκφραση των βαθύτερων και μεταμορφωτικότερων επιθυμιών μας`. (Homi K. Bhabha, Harvard University)
Λίγοι άσκησαν τόσο μεγάλη επίδραση στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στον κόσμο των θεατρικών παραστάσεων όσο ο Richard Schechner. Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, το έργο του έχει αμφισβητήσει τους συμβατικούς ορισμούς του θεάτρου, της τελετουργίας και της παράστασης. Όταν αυτή η γόνιμη συλλογή έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της, η προσέγγιση του Schechner δεν ήταν απλώς καινοτόμος, ήταν επαναστατική: το δράμα δεν είναι μονάχα κάτι που συμβαίνει πάνω στη σκηνή, αλλά κάτι γεμάτο νόημα που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα της καθημερινής ζωής, τόσο στις κοσμικές όσο και στις ιερές τελετουργίες, στο παιχνίδι, στα αθλήματα, στις νομικές διαδικασίες και στις δημοφιλείς διασκεδάσεις. Μέσα σε αυτές τις σελίδες ο Schechner εξετάζει τους δεσμούς ανάμεσα σε δυτικούς και μη δυτικούς πολιτισμούς, τις τέχνες της επιτέλεσης, την ανθρωπολογία, τις τελετουργίες, την επιτέλεση στην καθημερινή ζωή, το παιχνίδι, την ψυχοθεραπεία και το σαμανισμό. Για την παρούσα έκδοση της Routledge Classics, ο Schechner έγραψε μια καινούργια εισαγωγή, αναθεώρησε και εμπλούτισε το Κεφάλαιο 1 και πρόσθεσε ένα ακόμα κεφάλαιο στο τέλος. Απαράμιλλος στον τομέα του, ο Schechner όρισε εκ νέου τι σημαίνει επιτέλεση, και κάνοντας κάτι τέτοιο, αμφισβήτησε από τότε τα όρια που χωρίζουν το κοινό από τον ηθοποιό.
Ο Richard Schechner (1938-), ένας από τους πιο επιφανείς σκηνοθέτες του σύγχρονου θεάτρου, είναι επίσης ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης και μελετητής.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]Περιεχόμενα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ROUTLEDGE CLASSICS
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΣ
1 Προσεγγίσεις
2 Δρώμενα
3 Δράμα, σενάριο, θέατρο και επιτέλεση
4 Από την τελετουργία μέχρι το θέατρο και ξανά πίσω: το πλέγμα αποτελεσματικότητας-ψυχαγωγίας
5 Προς μια ποιητική της επιτέλεσης
6 Επιλεκτική έλλειψη προσοχής
7 Ηθολογία και θέατρο
8 Είδη επιτέλεσης
9 Η Αισθητική των Rasa (Rasaesthetics)
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΟΡΩΝ