Η συμβολή των γυναικών σε μια νέα μορφή κοινωνικότητας, 17ος-18ος αιώνας
Ετήσια διάλεξη Κ. Θ. Δημαρά, 2006
La contribution des femmes à une nouvelle forme de civilité (XVLLe-XVIIIe siècles)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-7916-72-3
1η έκδ.
Γλώσσα: Γαλλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 12.17 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 20 εκ., 173 γρ., 107 σελ.
Περιγραφή

Το έτος 2005, η ετήσια διάλεξη Κ. Θ. Δημαρά συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής και έχει πλέον αποβεί ένας καθιερωμένος θεσμός της πνευματικής κίνησης του αθηναϊκού φθινοπώρου. Σημαντική στιγμή στην ιστορία του θεσμού υπήρξε η διάλεξη του έτους 2006, που άνοιξε τη δεύτερη δεκαετία της διάλεξης Κ. Θ. Δημαρά.
Η πρώτη δεκαετία απέδωσε τα ωραία τεύχη που παρουσιάζονται πλέον σε συνολική καλαίσθητη εμφάνιση στη θήκη ττου βιβλιοδετήθηκε προς τον σκοπό αυτό.
Ανατρέχοντας στις δέκα πρώτες διαλέξεις Δημαρά θα διαπιστώσουμε πόσο σημαντικές προσωπικότητες της μελέτης του Διαφωτισμού και της ευρωπαϊκής γραμματείας γενικότερα, η πρωτοβουλία αυτή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών έφερε στο βήμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μεταξύ των έγκριτων αυτών ομιλητών όμως περιλαμβάνεται μόνο μια κυρία, η καθηγήτρια συγκριτικής φιλολογίας και πρώην πρύτανις του Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας κυρία .
Για να κάνουμε ένα βήμα προς στην αναίρεση αυτής της ανισότητας προσκαλέσαμε για τη διάλεξη του 2006 την καθηγήτρια .... Καθιερωμένη συγγραφέας και κριτικός, η κυρία Ο&νεπ είναι ομότιμη καθηγήτρια της γαλλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της ΤιΐδθΙ& του νΐίεΓβο και τώρα καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ...της Νάπολης. [...]
Η συμβολή των λογίων γυναικών στην άνοδο αυτού του πολιτισμού της συνομιλίας, όπως δείχνει η κυρία Craveri, υπήρξε καθοριστική. Από τη σκοπιά αυτή η αντίληψη της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας φαίνεται να υπήρξε σε αξιοσημείωτο βαθμό προϊόν της γυναικείας ευαισθησίας. Η επίγνωση της ιστορικής αυτής συμβολής του γυναικείου φύλου μπορεί να συμβάλει σε μια πληρέστερη αίσθηση των πραγμάτων, σε μια εικόνα της ιστορικής εμπειρίας λιγότερο σκοτισμένη από τη σκιά της ανισότητας. Αυτή την εικόνα μας προσφέρει το κείμενο της κυρίας Craveri. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

-Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης: Πρόλογος
Paschalis M. Kitromilides: Avant-Propos
-Η συμβολή των γυναικών σε μια νέα μορφή κοινωνικότητας
La contribution des femmes a une nouvelle forme de civilite

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-01-14 15:56:32