Η συμβολή του ελληνικού πνεύματος στην εξάπλωση της ευρωπαϊκής ιδέας
The Contribution of Greek Spirit in the Spread of European Idea
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8353-76-3
Σταμούλης Αντ., Θεσσαλονίκη, 8/2005
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 233 γρ., 123 σελ.
Περιγραφή

Σήμερα, έχοντας διαβεί το κατώφλι του 21ου αιώνα, ζώντας σαν μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας στο πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης, της Ευρώπης των Πολιτών, βιώνοντας τα όσα συνθέτουν τη Δημοκρατία, είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τη δική μας μοίρα απέναντι στη δυσμενή θέση κατοίκων κάποιων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα στα αυτονόητα, στη καθημερινή σίτιση, στην αναζήτηση της δικαιοσύνης στην ατομική ελευθερία, στην ισότητα απέναντι στο Νόμο. Η γνώση της πραγματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο μας κάνει να νιώθουμε απέραντη εκτίμηση, θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για όσους αιώνες πριν έβαλαν τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχτηκε η σύγχρονη Ευρωπαϊκή αντίληψη για τη δημοκρατία.

Αναλαμβάνοντας την προεδρία της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, παρατηρούσα το Σοροπτιμιστικό σήμα που παριστάνει μία Γυναίκα, τη Σοροπτιμίστρια, που έχει τα χέρια της ανοικτά, σημάδι ότι και η καρδιά και το μυαλό της είναι ανοιχτά, έχει γύρω από το κεφάλι της αχτίδες φωτός πράγμα που δείχνει τη Διεθνή ακτινοβολία της, στο ένα χέρι κρατά κλαδί Ελιάς, το σήμα της Ειρήνης και στο άλλο χέρι κλαδί βελανιδιάς που συμβολίζει της εποικοδομητική δράση της.

Ο συμβολισμός της εικόνας αυτής μου έφερε στο νου το συμβολισμό της ολυμπιακής ιδέας, της ιδέας της ενότητας, της ευρύτητας της σκέψης που γεννά η σωστή παιδεία και έχει σαν επακόλουθο το σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Έτσι συνέλαβα την ιδέα της συγγραφής αυτού του βιβλίου με θέμα την συμβολή του Ελληνικού Πνεύματος στην εξάπλωση της Ευρωπαϊκής Ιδέας.

Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Σωτηρία Τριαντάρη-Μαρά, Λέκτορα στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που ανέλαβε οικειοθελώς τη συγγραφή του βιβλίου και τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κύριο Νίκο Τσιαρτσιώνη που βοήθησε στην υλοποίηση της έκδοσης του παρόντος βιβλίου με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

(από τον πρόλογο της Νέλλης Ζήκα-Τσελεμέγκου Πρέδρου της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
3. Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΣΟΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
4. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ: ΜΙΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΑΡΧΗ
5. Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
6. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΣΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
7. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:42