Δεν είστε συνδεδεμένος


Δημιουργία λογαριασμού
  • Από Εώς

Η κλίση του ρήματος

  • ISBN-13: 978-960-98578-9-5
  • Φαρφουλάς, 2009, Αθήνα
  • 1η έκδ.
  • € 7.40 (περ ΦΠΑ 6%)
  • Χαρτόδετο
  • 21.0 x 14.0 cm, 80 σελ.

Θεματική Ταξινόμηση

Περιγραφή

Πρόκειται για ποίηση έντονης εικονοποιίας σχεδόν κινηματογραφικής. Η ροή του λόγου υπονομεύει τα συντακτικά σχήματα σε μια συνειδητή προσπάθεια του ποιητή να ξεπεράσει τα όρια/σύνορα της γλώσσας. Κι αυτό γιατί, ενώ είμαστε μέσα στη γλώσσα και δια της γλώσσας, είμαστε την ίδια στιγμή και κάτι άλλο και κάτι παραπάνω.

Ο Καλοζώης προσπαθεί να κατορθώσει το οξύμωρο και το αντιφατικό. Να μιλήσει σαν να μην υπήρχε η γλώσσα όπως ένας πρωτόγονος άνθρωπος ή ένα μωρό. Γι` αυτό και πολλά ποιήματά του έχουν πρωταγωνιστές ή κομπάρσους ζώα ή ζωύφια αποκρουστικά τα οποία εκφράζουν τις κατώτερες ορμές και τα πάθη του ανθρώπου σε μια εποχή έντονης υποκρισίας και βαρβαρότητας, κατεξοχήν ζωώδη.

Είναι τα ποιήματα του Καλοζώη αγωνιώδη και εφιαλτικά. Και τούτο γιατί ο φόβος και η προέκτασή του ο τρόμος δεν εξορκίζονται αλλά αποτελούν τη μόνη μορφή πραγματικότητας την οποία μπορεί να συλλάβει ο ποιητής. Το ποιητικό υποκείμενο συχνά μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο εξωπραγματικό προκειμένου να προσαρμοστεί στην άγρια εποχή του. Η διαδικασία πάντως του ζωομορφισμού και της μετάλλαξης δεν είναι αυτόματη αλλά σταδιακή για να διαφανεί ο απόλυτος τρόμος και η φρίκη που είναι οι στοιχειακοί όροι της ζωής και του περιβάλλοντος κόσμου.Περιεχόμενα

Ο μονόλογος της αράχνης
Ο πεταλούδας
Οι τρεις ιερωμένοι
Ο σκαντζόχοιρος
Ο αγριόχοιρος
Ο τόπος μου 2
Το χωνί
Η λήθη
Η κλίση του ρήματος
Ο κεραμοποιός
Το μέγαρο της αράχνης
Το άρρωστο γκνου
Η νύφη
Η κολυμβήθρα
Ο αργαλειός
Η πατρότητα
Η αράχνη 5
Η αράχνη 6
Η αράχνη 7
Το βλέμμα του καθρέφτη
Η άφιξη της αγάπης
Το ορυχείο
Το κογιότ
Προδοσία
Τα σκυλιά
Η άκρη του κόσμου
Η μεταμόρφωση
Οι τέσσερις γίγαντες
Πόλεμος
Πόλεμος 2
Το περιζήτητο ύφασμα
Το κοσμικό ερώτημα