Η θεωρία του Piaget και παιδαγωγικές εφαρμογές στην προσχολική εκπαίδευση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-2686-7
Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 5/2012
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 13.78 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 375 γρ., 204 σελ.
Περιγραφή

Η γενετική προσέγγιση του Jean Piaget στη διανοητική ανάπτυξη είναι μία από τις καλύτερα δομημένες και ισχυρές θεωρίες στη σύγχρονη ψυχολογία. Βασικό μέλημα του ελβετού ψυχολόγου και των συνεργατών του, στη Γενεύη, ήταν ο προσδιορισμός των διαδικασιών οι οποίες διέπουν τις ποιοτικές αλλαγές της σκέψης που συντελούνται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού.
Ο Piaget τόνισε ότι η επιστήμη της εκπαιδευτικής πράξης δεν μπορεί να παραχθεί από βασικές έρευνες για τη φύση και την ανάπτυξη του παιδιού· υποστήριζε πως πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά οικοδομούν τη γνώση διότι, χωρίς μια σχετική επεξηγηματική θεωρία, είναι αδύνατον να καθοριστούν συγκεκριμένοι άμεσοι στόχοι που να αποβλέπουν στην επίτευξη γενικότερων μακροπρόθεσμων επιδιώξεων.
Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης που εδράζονται στην επιστημονική και γενετική-εξελικτική θεωρία του Jean Piaget, η οποία παρέχει αφετηρία για την υιοθέτηση διδακτικών πρωτοβουλιών που στηρίζονται στις ενεργητικές αρχές μάθησης, στις πηγές των διαφόρων μορφών γνώσης και στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης. Ως αντιπροσωπευτικά μιας σημαντικής κατηγορίας, παρουσιάζονται τα πρότυπα προγράμματα των Kamii & De Vries και των Copple, Sigel & Saunders τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πειραματικές μελέτες και εφαρμόζονται -με παραλλαγές και προσαρμογές- σε πολλά νηπιαγωγεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εφαρμοσμένη παιδαγωγική πράξη στα προγράμματα που περιλαμβάνει η μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης της ψυχολογικής θεωρίας και της πειραματικής παιδαγωγικής. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μεταφέρει τη θεωρητική γνώση στην πειραματική πρακτική και καθορίζει το πλαίσιο των θεωρητικών προγραμματισμών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εισαγωγή
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά στο νηπιαγωγείο
1. Οι φυσικές επιστήμες στην προσχολική εκπαίδευση και η εκπαιδευτική πράξη: μια προσέγγιση βασισμένη στη θεωρία του Piaget
Ένα πρόγραμμα φυσικών επιστημών για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας
2. Η διδασκαλία των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο: θεώρηση μερικών βασικών εννοιών
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - Προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης των Kamii & De Vries και των Copple, Sigel & Saunders
3. Τα προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης των Kamii & De Vries
4. Παιδαγωγικές στρατηγικές για τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού της προσχολικής ηλικίας: το πρόγραμμα των (Copple, Sigel & Saunders)
Η ανάπτυξη της ικανότητας αναπαράστασης: μερικές γενικές αρχές
Στόχοι και στρατηγικές της παιδαγωγικής πρακτικής
Πρώτο παράδειγμα σχεδίου μαθήματος
Δεύτερο παράδειγμα σχεδίου μαθήματος
5. Παιδαγωγικές εφαρμογές της θεωρίας του Piaget στην προσχολική εκπαίδευση: ορισμένες επισημάνσεις
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ - Παραδείγματα δραστηριοτήτων που στηρίζονται στα γενικά πλαίσια των προσεγγίσεων των Kamii & De Vries και των Copple, Sigel & Saunders
6. Παραδείγματα δραστηριοτήτων στο πλαίσιο που προτείνουν οι Kamii & De Vries και Copple, Sigel & Saunders
Εισαγωγή
Σχέδια δραστηριοτήτων βάσει του θεωρητικού πλαισίου του προτύπου των Kamii & De Vries
Παραδείγματα δραστηριοτήτων με βάση το πλαίσιο του πρότυπου επιστημονικού συλλογισμού των Copple, Sigel & Saunders
Σχέδια δραστηριοτήτων βασισμένα στο συνδυαστικό μοντέλο με σύμπτυξη των προσεγγίσεων των Copple, Sigel & Saunders και των Kamii & De Vries
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο ονομάτων

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00